2011-06-18

Songkla & Hatyai, Thailand !!!

Assalamualaikum ...

Sawadikapp !!! alai ka na, para ngeng alai ni~~
Okeh, tetiba aku sawadikapp !!! ape hal dengan budak ni ??
did you know what the meaning is ??
for me, Sawadikapp tu Selamat Datang la kot..
not sure :)
alai ka na, para ngeng alai ni ??
hah yang ni aku sendiri tak tau ... sebab aku pun rembat ja ...
(masalah nya ada ke meaning)
HAHAHA ...

Actually aku nak update pasal going to Songkla & Hatyai, Thailand ...
pengalaman ni dah lapuk dekat berminggu-minggu dah,
biasa lah kemalasan untuk mengupdate ...
entry ni sesuai sangat lah padasesiapa yang kaki jalan like me,
 boleh lah terjah ... jom jom !!!

~~~
Perjalanan ke Songkla just take time around 40 - 50 minutes only ...

This is the first place yang aku singgah ... Samila Beach ...
Samila Beach ni agak ke dalam sikit ,
boleh tahan , ramai jugak orang kat sini ...
Oh , I forgot to inform uolls,
segala perjalanan aku kat sana adalah dengan menaiki van .
Van dia ok beb, selesa la juga :)
See nice what ...

nampak tak orang ramai kat gambar atas ni ???
kat situ ada satu patung duyung,
tapi aku malas la nak pergi pose dekat situ ...


okeh, aku tipu ...
aku pergi juga la kat sini, HEHE ..,.
Hello, these are pictures of Songkla's famous Golden Mermaid okeh..
A trip to Songkla is not complete without having visited the statue of Mermaid :)

Cantik kan view nya !!!

Oh, lagi satu  yang menarik nya kat sini ,
 ada satu gerai yang jual coconut ice-cream ,
so, aku pun try jugak :) !!!

layer-layer nya terdiri daripada pulut,
then baru ada ais-cream,
di tabur pula mango kering, buah nau & kacang tanah ...
 tak kan tak terliur tengok ni weh ???
sedap doe !!! (:

Next,
We are going to Ice Dome !!!

ada apa kat situ ???
kat situ, korang boleh tengok ukiran ais yang di hasilkan oleh
 pemahat arca ais terbaik di dunia dari Harbin, Republik Cina ...

ini tiket nya (:


ticket price for an adult 300 baht (RM 30) and 150 baht (RM 15) for children ..
before nak masuk dalam tuh,
they provide sweaters for men visiting in blue colour,
women in pink then kanak-kanak in yellow also include gloves ..


ye satu, Pak Su belikan tiket untuk kau ye .. Sabar boleh ? (:


suhu kat dalam tuh, mencecah (-15) darjah celsius ... 
it is negative okeh !!! sejuk habaq hang !!!
dah stay dalam tuh ,.
 nak tekan button camera pun dah tak boleh ... kebas doe !!!


pehh !!! besar nya bunga Mawar ni (:

korang nak stay dalam tuh lama-lama boleh ja,
 tapi aku tak sampai 5 minit masuk , dah kebas .
 serius weh !!! sejuk sesangat ... 
sampai satu tahap aku dah memang tak tahan , 
akhirnya aku tarik diri juga..wakaka..
eh, ada malang nya juga lah, 
sebab ada satu lagi port untuk singgah iaitu Taman Tulip .. 
tapi time aku pergi tak der pulak... 
aiseh !!! rugi rugi !!!

Then, we are going to Floating Market ( Pasar Terapung) ..

okeh kat pasar ni, ada bahagian nya, 
First,
di pintu masuk utama ialah gerai atas darat .. 
ada jual pakaian, aksesori, makanan ...
dan lagi gempak !!!, 
kat pasar ni juga ada jual serangga dan ulat goreng !!! 
alamak !!! 
eww !!!

rancak kot orang datang membeli, tapi non-muslim lah..
hah , pilih-pilih nak yang mana ... ranggup je aku tengok..HAHA

Second , 
ada gerai makanan dan minuman juga, 
tapi di sediakan tempat duduk untuk makan .
 ini untuk keselesaan pelanggan menjamu selera
ala macam kedai makan kat tempat kita ja pun ...

Third , 
Floating Market lah ,

which is peniaga berniaga dalam sampan 
dan berada di tebing-tebing sungai .
 halal ke tak ?? 
ada je peniaga muslim so tak perlu risau halalnya ...
most important korang kena yakin ..


tuh tuh !!! you can see it !!! 
ramai gila , sesak aku nak membeli ...


nampak tak air apa yang aku minum ??
mesti lah korang tak tau kan sebab tak nampak apa dalam gelas tuh ...
Air Kelapa ...
motif aku nak tunjuk gelas seramik tuh je,

 aku beli air pun sebab nak dapat kan bekas seramik ni je,
ada yang letak dalam buluh pun ada !!!
gila la kan,  kreatif ...
harga setiap gelas 25 baht (RM 2.50)..
 memang ramai la kat sini usung benda alah ni ...
cantik cantik ..bawa balik as a cenderahati,
ada pula Mr. Elephant lalu kat sini ,
ini pun daya tarikan juga ...
kitaorg beli tebu potong yang dah disediakan untuk Mr. Elephant ni ..
alahai, penakut sangat la anak buah aku ni ...
Nasib ada Pak Su..
HAHA ...

yeah !!! that it ...
boleh la korang pergi lawati kalau pergi ke
Songkla and Hatyai ...
sebenarnya banyak lagi tempat rasanya,
tak pa lah nanti ada peluang lagi ,.
pergi tempat lain pula kan ...
banyak juga aku habis kan duit kat sini .. shopping sana sini ...
murah-murah ja...

so, thanks for reading !!!
happy blogging :)


20 comments:

Anonymous said...[Reply]

wah ... best ye dapat pergi sana..ulat goreng tu nampak sedap la...hehe

niena shopping2u said...[Reply]

sawadikap..ikan siakap!!!

Rozuan Ismail said...[Reply]

sawadikaap!! haha.wah pergi songkhla,best nya. erk,ulat goreng,kenapa tak try?hoho..

MiZ Rayy said...[Reply]

eeee... rangup.. hehe..

FIFIEY LYCHEE MARATION said...[Reply]

bestnyaa dia g jenjalan:)

Mohd Hazwan Hashim said...[Reply]

anonymous : err ?? sapa nih ?? ah ha kan nmpak sedap :)

@niena shopping2u : ah ha ikan siakap sedap tuh ... :)

@rozuan ismail : oh, sory lah tak lalu gua..hua3

@miz rayy : wah, penah ke rasa ?? haha

@FIFIEY LYCHEE MARATION :yeah !!! best best best ... nge~

Raja Syakirah said...[Reply]

banggggg, saya nak kerepek ulat sekelo!!

=P

GreeN AppLE said...[Reply]

wah bestnye g jln2 kt Thailand tue..

suke tgk diowng niage ats sampan =)

safwanmahzin said...[Reply]

arai ni........hehehe wow bestnya bercuti kat sana dah macam org siam dah hang ni..hehehehe(nada bergurau..=)

fyna said...[Reply]

waaaaaa....
beshnye g jln2.
meriah btol gambar.
da macam model da nih.




jom singgah n follow belog fyna.
http://inibelogfyna.blogspot.com/
:)

meLLy! said...[Reply]

tah bile la kan dpt jln2 cm wan . huhu

Bluewendy said...[Reply]

bestnye melancong!!!

Mohd Hazwan Hashim said...[Reply]

raja syakirah : sekilo ??? banyak gila ... haha .ok. siap .

green apple : kan, happening ja tengok depa tuh berniaga, kreatif2 lah :)

safwanmahzin : aik, aku dah nampak mcm siam ke ?? wakakaa

Mohd Hazwan Hashim said...[Reply]

fyna : hehe . thanks :) dah visit pun.

meLLy! : mungkin suatu hari nanti . Insya-Allah . :)

Bluewendy : best best best ... hehe .thanks .

asraf osman said...[Reply]

serangga goreng tu mmg xleh blah!haha..yg len serious sempoi!(^_^)

AINI CHE DIN said...[Reply]

wowww....bestnya...tak dak ole2 dari sna ka

Aisyah Aina said...[Reply]

serangga ngan ulat goreng tu macam sedap je...hahaha XD

Gen2Merah said...[Reply]

sawadikap... ngeeee.. bila la saya bole jejakkan kaki ke Thailand ni ek.. kat sabah cuma bole menyeberang kat Filipino dan sulawesi Indonesia jak..
Salam Ukhuwah salam kunjung mengunjung ye (",)

ghab van hal said...[Reply]

nice travelog..:)

anismelon said...[Reply]

best nye..bile na dpt g nie..huuu..

yg ulat toh..eeee..xde menda len ke na makan..tp okek gak wat bisnes..anis na jd supplier ulat nie msti den kayo lepas nie kan..weee..:p