2011-05-15

Bila Hujan !!!

Assalamualaikum..
Hai everybody !!!
How are you today ??
Hopefully you are doing fine 
and same goes to me
HEHE..

Saja lah hari ni masa free
waktu petang2 mcm ni 
bersemangat la pulak nak update !!
Lagi pun kat luar sana tengah hujan la..
Nak di ikut kan tidur best ni..

kat tempat you guys mcm mana ??
 Ah ha, i nak share sikit la topik hujan dengan you guys !!
I got kiriman dr sahabat..
Tapi dah lama dah..huhu


Okeh, bila kita tengok je langit dah mula kelam or mendung
mula la kan ada yang membebel..

"aduyai !! mcm buruk je cuaca hari ni ??"

Now, the question is,
WHY the Rain is said to bad weather ??


dan ada lagi, bila hujan start je turun !!
ramai lagi yang bising...

*ish, hujan lagi..baru saja nak keluar..
*weh tiap-tiap hari hujan..susah la mcm ni..
*eh, hujan r.. aku baru saja basuh baju..alamatnya tak kering la baju aku tuh..
and so on..
pernah kan dengar rungutan mcm ni ??

okeh, why not kita tukar saja pada keluhan bagus or berdoa saja..
" Allahumma syiyiban nafi'a"
(Ya Allah, Ya Tuhan kami ! Jadikan hujan ini bermanfaat buat kami).

Sahabat-sahabat ku sekalian,
sesungguhnya hujan itu adalah rahmat..

"Dan Dia lah (Allah) yang menghantarkan angin sbg pembawa berita yang menggembirakan sebelum kedatangan rahmatnya (iaitu hujan), hingga apabila angin itu membawa awan mendung, Kami halakan dia ke negeri yang mati (ke daerah yang kering kontang), lalu Kami turunkan hujan dengan awan itu, kemudian Kami keluarkan dengan air hujan itu berbagai-bagai jenis buah-buahan. Demikianlah pula Kami mengeluarkan (menghidupkan semula) orang-orang yang telah mati, supaya kamu beringat (mengambil pelajaran daripadanya) " (Al-A'raf : 57)

Actually guys,
 hujan ni banyak sangat manfaatnya seperti 
 dapat membersihkan udara,  
menyuburkan tanaman, 
membekalkan air ke empangan 
dan banyak lagi lah..

dan lagi satu, bila hujan turun ni,
rahmat akan dilimpahi kpd manusia..
then Nabi pun pernah berpesan, 
bila hujan turun doa yang kita hajati sangat mustajab..

Jadi sahabat-sahabatku berdoalah 
ketika hujan turun 
semoga hari ini lebih baik dari semalam, 
dan hari esok akan lebih baik..

INGAT !!!
hujan adalah rahmat..
panas juga adalah rahmat..
kedua-duanya saling memerlukan kerana Allah maha penyayang..
sbb ke dua-duanya juga lah bumi subur :)

hujan ke, panas ke, semua sama saja
but what the different is
the level of bebelan manusia..
eh panas la hari ni,
kenapa tak da hujan..
bila hujan pula,
ah, hujan pulak, habis banjir,
kenapa tak panas saja..

so, itulah yang di panggil manusia..
manusia tidak pernah puas dalam nikmat Allah..

p/s : weh, kalau sbb baju tak kering ke apa ke..tu semua alasan je beb !!
kau sidai saja la dalam rumah kau tuh :)

that it !!
thanks for reading this entry!!


5 comments:

Rozuan Ismail said...[Reply]

hujan tu rahmat.hujan panas semua ada kebaikan.

Mohd Hazwan Hashim said...[Reply]

yeh !! ur rite :)

Nurliyana Ab Rahim said...[Reply]

nice info...lpas nih boleh la amal doa tuh...thank anak pak cik hashim...:)

Asma Ahmad said...[Reply]

mnusia xpenah bsykur... bla pns mrungut pns, bla ujn mrungut ujn lak. cm2 la kn aku pn (kdg2 la) heee... =.=

Mohd Hazwan Hashim said...[Reply]

@nurliyana : haha..wc.amalkan ok
@asma : oo..lain kali jgn buat dah na..hehe..tq