2011-01-02

Yes I Admit That I Was Very Careless

Terasa terkilan tak bila wallet hilang ??
sudah tentu kan..
rasa sangat tak senang hidup bila wallet hilang..
orang selalu cakap duit boleh dicari..
betul statement tue
but for me lar kan
kalau bergaji bulan, 
gaji pun ciput,
hutang pula bertimbun,
mesti hampa sentap punya lah 
bila wallet hilang
aku pula still study~
walaupun wallet aku dah buruk tapi aku sayang doe !! 5 tahun dengan aku

situasi ini berlaku 5 hari lepas
ceritanya begini**
isnin mlm aku ada attend class for international marketing
masa pergi tuh mmg wallet aku ada lagi
dan apa yang bertambah pasti
adalah apabila dalam kelas 
member girl aku liyana
dia nak bayar duit dekat aku
dan sah aku kasi balik balance yang sepatutnya kat dia
RM 20
yang aku keluarkan dari wallet aku..
ya sangat pasti..

bila time nak balik separuh jalan 
roomate aku ajak pergi cafe nak makan
hah !! time tuh jugak lah aku baru perasan yang wallet aku tak dak !!
aku binggung memikirkan bilakah saatnya wallet aku hilang ??
serius aku dah tak ingat mana aku campak wallet aku
yang aku tau aku letak dalam poket seluar track aku
lepas saja transaksi dengan liyana tuh selesai

puas aku check dalam beg aku..
memang tak dak..
then aku pergi naik ke kelas balik sorang-sorang
for sport check kot-kot tercicir
ermm..pun tak jumpa weh !!
so that is mean I lost my walletEmbarrassed smile

berlarutan lah sampai beberapa hari.
setiap saat jiwaku sangat terganggu
otak aku bagaikan pita rakaman 
berulang kali teringat kan wallet tuh
agak gelabah lah bila hilang wallet
dalam tuh ada
 i/c, 
kad bank,
 license dan
duit
yelah takut juga kalau ditahan oleh pihak berkuasa
kang tak pasal-pasal diiktiraf 
sebagai Pendatang Tanpa Izin
aku berusaha memujuk diri aku sendiri agar terima dugaan ini
sesuatu yang pasti dengan izinNYA
dan ada hikmah disebalik kejadian
aku sentiasa memikirkannya ke arah yang positif

**********************************************************************************

pada mlm khamis
tengah aku borak dengan afandi roomate aku
tiba-tiba ja dia baling wallet atas katil
jap !! mcm pernah aku nampak
sah !! tue wallet aku..
warrghh !!
terkedu aku !!
rasa rahang aku mengembang saja 
gembira sangatOpen-mouthed smile

so aku nak explanation drp dia
mcm mana dapat ??
he said to me
ada org yang jumpa dan serahkan ke HEP
depa nih ptg tadi pergi pjbt HEP utk ambik surat
tup tup !! abg tuh ada tnya pasal wallet yang hilang

agak kehairanan juga
mcm mana boleh ada kat pjbt HEP tuh ??
setahu aku lah
 mlm tuh just kelas aku ja
nak kata aku tak naik atas pergi check
aku check

ohh !! never mind 
apa-apa pun aku bersyukur sangat

thanks sangat kat roomate aku sebab tolong sampaikan wallet aku dengan selamat..huhu
dan juga kepada kwn tuh ( tak tau sapa)
yang sanggup pulangkan wallet aku tanpa di usik
moga rezekinya bertambah-tambah

hah !! nanti kalau hampa pun ada hilang dokumen yang penting pastikan perkara-perkara yang perlu dilakukan
(i) Jangan panik. Cari dulu dikawasan yang telah hampa singgah sebelum nih
(ii) hampa tanya lah orang-orang yang berdekatan kat kawasan yang hilang
(iii) kalu tak jumpa juga hampa pergi buat laporan polis secepat mungkinn JANGAN TANGGUH !! (mcm aku)
(iv) doa dan tawakal kepadaNYA. InsyaAllah akan diperkenankan

p/s : sebenarnya, dah banyak kali wallet and handphone aku hilang..
kawan-kawan aku dah muak dengar
tapi semua nya jumpa balik..nasib aku lah kan,, 
Yes I Admit That I Was Very CarelessEmbarrassed smile
Lepas nih aku harus lebih waspada dan berhati-hati di masa akan datangOpen-mouthed smile



2 comments:

Nurliyana binti Haji Ab Rahim said...[Reply]

wah nama aku pon terselit dlm entry nih noh...huhuhu...haa lpas ni kna beringat jgn careless sgt...syg pon ang kt wallet tuh, ngatkn xsyg dh...hehehehe

Mohd Hazwan Hashim said...[Reply]

opp coz r :)
kau akn jadi saksi even jadi apa2
hehe..
yup aku syg gila kot wallet tuh.