2011-08-03

Lokcin Itu Haram ???

Assalamualaikum ...
Salam Ramadhan buat semua ,
Muslimin dan Muslimat ...

Dalam kita tengah berpuasa kan ,
kepentingan dalam memilih
makanan dan minuman 
yg bersih serta halal 
sangat dititikberatkan dalam Islam ..

Rasullah saw bersabda,
yang bermaksud :
"wahai org beriman ,
makanlah barang yang bersih daripada apa yang kami kurniakan kepada kamu. "
(Hadis riwayat Muslim)

kalau kita pilih makanan yang suci
dan bersih ...
of course la kita akan
menjaminkan kesihatan yang baik  kan ???

Sekarang ni, 
ramai suka pilih makanan kegemaran 
mengikut kemampuan, 
keinginan dan 
selera masing-masing kan ??? ..

Kadang-kadang tu macam-macam jenis makanan kormesial 
yang menarik dan sedap .
Kalau ang tengok pun ,
 kira macam meleleh laa ...
 Air Liur ang tuh ...
dan ini lah yang sebenarnya aku nak cerita ..

 uolls pernah tak dengar lokcin ???
bunyi pun dah macam kucing kan ...
nge~
If area-area belah utara ni ,
kira memang familiar habis arr..
 makan ni ..
aku pun pernah makan dulu .
tapi dah dekat dua bulan dah tak makan .
kalau hampa rajin datang ke Kuala Perlis ,
haa !!!
 kat situ ber"direct" orang jual ..huhu



sekarang ni dah tak halal weh
cuba baca keterangan kat bawah ni ...

KANGAR: Sosej pulut dan kepingan ayam (chicken cake) yang dijual di
beberapa bazar Ramadan di sini dan digemari ramai penduduk tempatan,
disahkan mengandungi asid deoksiribonukleik (DNA) babi.

Perkara itu disahkan Jabatan Kesihatan Perlis semalam selepas memperoleh keputusan analisis ke atas tujuh sampel awal yang dikumpulkan pihaknya di sekitar Sungai Bahru di sini dan daripada jumlah itu, dua disahkan mengandungi DNA babi.

Timbalan Pengarah (Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan) jabatan
itu, Mahamad Sukor Senapi ketika dihubungi berkata, dua produk yang
dijual tanpa jenama itu mengandungi DNA babi.

“Sejak tempoh dua minggu lalu, sekurang-kurangnya 16 sampel dikumpulkan di sekitar kawasan berkenaan susulan aduan orang ramai yang khuatir dengan status halal produk berkenaan yang dikatakan dibawa masuk secara haram dari Thailand.

“Buat masa sekarang, hanya dua daripada tujuh sampel awal disahkan
mengandungi DNA babi dan kita masih menunggu hasil analisis baki
sembilan lagi sampel yang dihantar bagi tujuan berkenaan,” katanya.



So kengkawan berhati-hati
 sedikit dalam memilih makan yaww !!! ...
That it .
Thanks for the readings ...

8 comments:

syufaa said...[Reply]

nampak sedap.
tapi tak penah makan.
kihkihkih. :P

Nurliyana Ab Rahim said...[Reply]

weh....aku dh telan byk kot lokcin nih....subhanallah...

syieda_joy said...[Reply]

nseb bek syeida kurang mnat bnda macam ni..^_^

slmt bbuka..

afnan the bola said...[Reply]

ala... mcm nk mntah blik je...

Cik Gee said...[Reply]

ya Allah, tak pasal2 je jadi gelap hati..

Amna.Qadeeja said...[Reply]

selama duk kat area utagha nih xpenah jmpe plk mknan tuh kat perlis je ea ade?

si cantik sally said...[Reply]

yep...sib bahek ak x penah jamah mende ni..sbab diragui...:)) slalu amik yg bese2 terjamin halal jekk..aty2 korang oke

S h a S h a h i z a :) said...[Reply]

lahh, hampeh betui. sedap kemain tapi ade DNA BABI. Haisshhh, Astaghfirullah.

#thanx ferda info ;)